Etsi sivustolta:

Kirjaudu sisään

Uutiset

Kaakkois-Suomessa tapahtui

Huomaa, avaa uuteen ikkunaan PDFTulostaSähköposti

Kirjoittanut Raija Mäkelä-Eskola

Maaliskuussa 2010 Savitaipaleen koululaiset osallistuivat Kalevala-työpajoihin, joita järjestettiin Kirkonkylän koululla, Kivikoululla ja Heituinlahden koululla, Mukana oli yhteensä 112 oppilasta luokilta 1-2,3, 5 ja 6. Opetuksen 21 tunnin aikana tutustuttiin kalevalakieleen, sen erityispiirteisiin ja käyttötapoihin. Yhdessä laulettiin, kirjoitettiin, näyteltiin ja katsottiin piirtoheitinsatuja.

Opetuksen järjesti Savitaipaleen kunnan sivistystoimi Etelä-Karjalan lastenkulttuurikeskus Metkun tukemana. Kouluttajana toimi KaRuSen hallituksen jäsen fil. tri Raija Mäkelä-Eskola.

 

Tuomas Keskimäki - Yö vain ylläni lepäsi

Huomaa, avaa uuteen ikkunaan PDFTulostaSähköposti

Kirjoittanut Tuomas Keskimäki

Uusi kirjani 'Yö vain ylläni lepäsi' on julkaistu 12.6.2010. Kirja on alusta loppuun kalevalamittainen ja sisältää n.1700 säettä. Kustantajana toimii kansanperinteeseen keskittynyt Salakirjat-kustantamo ja kirjan kuvituksesta vastaa helsinkilä inen taiteilija Jenni Nisula. Kirjan julkistustiedoitteen voi lukea täältä http://blog.kansanperinne.net/2010/06/yo-vain-yllani-lepasi-julkistus.html 

 

Lemmenrunotohtorina Kirjan ja Ruusun päivänä

Huomaa, avaa uuteen ikkunaan PDFTulostaSähköposti

Kirjoittanut Tuomas Keskimäki

Tänään 4.5. vietetään Kirjan ja Ruusun päivää ja päivä osoittautui myös antoisaksi meille kalevalaisen runouden taitajille ja harrastajille.

Minut oli pari viikkoa aikaisemmin pyydetty mukaan Porissa järjestettävään Kirjan ja Ruusun päivä n tapahtumaan ns. ”lemmenrunotohtoriksi”, jonka tarkoitus oli kirjoittaa lemmenrunoja kalevalamitalla asiakkaiden toiveiden ja vinkkien perusteella. Ideasta innostui myöskin media, joten olin aamulla vierailemassa Satakunnan Radiossa, jossa haastattelun ohella kirjoitin suorassa lähetyksessä ”rakkausrunon punaiselle autolle”. Haastattelu oli oikein onnistunut ja muutoinkin antoisa.

Pääpaino päivällä oli kuitenkin itse tapahtumassa, jossa tapasin monen monta erilaista ja mielenkiintoista ihmistä, kuulin erittäin innostavia tarinoita ja ennen kaikkea kirjoitin ihmisille runoja, joiden uskon olevan erittäin onnistuneita niiden tuomien reaktioiden perusteella. Välillä päällekkäin oli jopa kuusi runoa, joten kynä todellakin sauhusi ja työ vaati maksimitehon aivojeni kapasiteetista. Mutta homma onnistui hyvin ja uskon, että myös muillekin kuin itselleni jäi todella hyvä maku tästä päivästä.

Niin ja kyllähän minä sitten kirjoitin Satakunnan Kansa-lehden pyynnöstä myös itselle Porin kaupunginjohtajalle runon, joka myös videolle päätyi ja sen myötä kyseisen lehden verkkosivuille.

Lemmenrunotohtori kiittää asiakkaita ja tapahtuman järjestäjiä.

   

Kalevalan päivä 2010!

Huomaa, avaa uuteen ikkunaan PDFTulostaSähköposti

Kirjoittanut Tuomas Keskimäki

Tänään, 28.2.2010 tulee kuluneeksi 175 vuotta siitä, kun Elias Lönnrotin kokoama ensimmä inen Kalevala julkaistiin. Lönnrotin valtava työ runojen keräämisen parissa, joita matkoja hän kaiken kaikkiaan teki 11 kappaletta, sekä tietenkin työ kirjan suurimman annin, eli kalevalamitan parissa, on vertaansa vailla. Lönnrot analysoi ja kokosi kasaan kalevalamitan säännöt ja kirjoitti ylös sen, joka meidän itämerensuomalaisten kansojen päissä vuosisatoja oli jopa luonnollista ulosantia.

Kun ensimmäinen Kalevala julkaistiin, sai se osakseen ihailua ja tunteen yhteenkuuluvuudesta. Tuo yhteenkuuluvuuden tunne kasvoi ja kasvoi ja päätyi lopulta Suomen itsenäistymiseen.

Vaikka Lönnrotin Kalevala on ennen kaikkea kaunokirjallinen teos, jonka juonen ja useita satoja säkeitä hän itse kirjoitti ja lisäili vanhojen runojen väliin yhdistämään näitä yhteen yhdeksi kokonaisuudeksi, niin ei pidä kuitenkaan unohtaa, että Kalevalan tarinat ja runot perustuvat ikiaikaisiin myytteihin ja itämerensuomalaiseen uskoon, josta meidän nykysuomalaisten pitää olla ylpeitä. Niissä juurissa on juuri meidän kulttuurimme hienous ja omaperäisyys, joka tänäkin päivänä näkyy useissa arjen pienissä asioissa, jopa meidän huomaamattakin.  

Uskon, että vaikka Lönnrot tiesi tekevänsä valtavan suuren työn Kalevalan ja muutenkin vanhojen runojen parissa, niin tähän päivän mennessä se työ on kasvanut niin valtaviin mittasuhteisiin, että hän ei olisi moista voinut edes kuvitella. Tätä työtä kunnioittaen toivotan kaikille hyvää Kalevalan päivää 2010!

 

Aku Ankassa kalevalamittaa!

Huomaa, avaa uuteen ikkunaan PDFTulostaSähköposti

Kirjoittanut Tuomas Keskimäki

Sattuipa positiivinen yllätys, kun joka viikkoinen Aku Ankka tippui postiluukusta tänään. Lehden esipuheessa oli otsikko "Aku Ankka ja Kalevala" ja tekstissä kerrotaan miten Aku Ankan tarinat on joskus yhdistynyt Kalevalan tarinoihin ja miten pari jaksoa on aiempina vuosina sisältä nyt kalevalamittaista runoilua. Nyt kuitenkin uusimmassa lehdessä KaRuSen runoniekka Irmeli Pääkkönen on runoillut nelisivuisen tarinan Lintukansaa katsomassa kalevalamittaiseksi tarinaksi. Hieno kunnianosoitus Aku Ankka lehdeltä ikiaikaista kalevalamittaa kohtaan ja hienoa työtä myös Irmeli Pääkköseltä.

   

Lisää artikkeleita...

Sivu 9 / 10